top of page
Keresés
  • Szerző képeVikor Áron

Tüsszentés, karantén

Ha a tüsszögő, köhögő, taknyos kollégát a főnök nem küldi haza, akkor ez számonkérhető a munkáltatón, mivel a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 51.§ (3) bekezdését megszegve nem biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit.


Ez még akkor is így van, ha épp nincs koronavírus, de most meg aztán végképp. Ilyenkor követelhetjük, hogy a betegeket küldjék haza, ha pedig ez nem történik meg, akár a munkavégzés megtagadása és az azonnali hatályú felmondás is szóba jöhet. Persze mindennek a lelke a bizonyítás, tehát mindezt dokumentáljuk, legyen írásos nyoma, legyenek tanúink, stb-stb. és mielőtt drasztikus lépésre szánnánk el magunkat, beszéljünk ügyvéddel és kérjünk a konkrét helyzetre vonatkozó jogi tanácsot!


Ha pedig mi betegszünk meg, és nem csak egyszerűen kidőlünk, hanem a magyar hatóságok által elrendelt karanténba is kerülünk (azt most nem részletezve, hogy jogi szempontból mik is lehetnek azok a helyzetek amiket a sajtóban előszeretettel "karantén" néven emlegetnek), akkor akár bizonyos ezzel kapcsolatos költségeink, és a táppénz által nem fedezett kiesett munkabérünk állam általi megtérítésére is jogosultak lehetünk (az egészségügyről szóló 1997. évi CLVI. törvény 70.§).

143 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

A személyzet arceltakarása és másfél méter védőtávolság betartása mellett a budapesti vendéglátó helyek zárt része is megnyitható a vendégeknek, és a szálláshelyek is üzemelhetnek május 29-től. Lásd:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/646-ajanlas-az-ujboli-munkahelyi-munkavegzes-megkezdesehez

bottom of page